Koffie met de percolator maken

De percolator, Bialetti, mokkapot, koffiepot, fornuis potje…inderdaad dit zijn koffiezetapparaten?

Wat een namen trouwens voor dit apparaatje: Percolator Bialetti, mokkapot, koffiepot of fornuis potje. Ik gebruik graag de term mokkapot. Wellicht ken jij nog een andere naam?

Nu de vakantieperiode is aangebroken en mensen massaal op de camping zitten of naar het buitenland vluchten is het altijd weer de vraag: hoe kom ik aan mijn dagelijkse bakkie pleur. Zelf heb ik dit jaar ook 2 weken gekampeerd en dus was het de hoogste tijd om weer eens mijn mokkapotje uit de kast te halen. Maar waarom is dit zo’n geschikt apparaat voor bijvoorbeeld onderweg?

De belangrijkste reden is eigenlijk dat deze manier van koffiezetten alleen een ‘vuurtje’ nodig heeft. Dit kan het fornuis in de caravan zijn maar ook een (gas)barbecue of zelfs een vuurtje dat met behulp van hout is gemaakt. Verder natuurlijk lekkere koffieboontjes, een koffiemaler en……water.

Hoe maak je nu een lekker bakje koffie?

Investeer wel in een percolator Bialetti van een beetje kwaliteit. De reden hiervoor is dat deze dan vaak van aluminium is gemaakt. Aluminium neemt snel de temperatuur over van de hittebron maar zeer zeker ook van bijvoorbeeld koud water. Verderop in deze blog leg ik uit waarom dit zo belangrijk is.

-Gebruik bonen die geschikt zijn voor deze zetmethode. Dit betekent in de praktijk een niet al te donkere branding of een lichte espresso branding.

-Maal je koffie vlak voordat je deze gaat zetten. Gebruik geen voorgemalen koffie in verband met de snelle veroudering van de koffie. De maalgraad is afhankelijk van je koffie en natuurlijk je persoonlijke smaak. Probeer dit zelf uit. Over het algemeen is dit een fijne (niet zo fijn als een espressomaling) tot een medium maling.

-Vul het potje met gekookt water tot aan de onderkant van het ventiel (niet daarboven). Koel het gekookte water direct terug door het potje in een bodempje met koud water te zetten of de buitenkant van het potje onder een koude kraanstraal te houden.

-Vul nu het filter met de vers gemalen koffie tot aan de rand. De koffie hoeft niet zoals met espresso aangestampt te worden,

-Draai de twee helften op elkaar

-Zet de mokkapot op een gemiddeld vuurtje met de deksel open, want je wilt zien wanneer de koffie uit de trechter komt.

-Als de koffie uit de trechter komt zet je het vuurtje lager

-Wanneer de koffie uit de trechter een blonde kleur krijgt (lichter wordt) koel dan de buitenkant van de mokkapot direct af onder de kraan of zet deze in een bodempje koud water. De koffie loopt dan niet langer uit de trechter wat voorkomt dat de koffie bitter wordt.

Met de percolator maak je een stevige bak koffie. Sommige beweren dat deze te bitter is of verbrand smaakt. Dit voorkom je grotendeels door het gekookte water terug te koelen. Gebruik geen koud water omdat de koffie in de percolator nog voor het kookpunt in je potje terecht komt. Je krijgt dan hetzelfde effect als theewater dat niet voldoende gekookt is. Nog steeds te sterk of te bitter? Maak een cappuccino door wat melk op te schuimen.

Smakelijk!

Percolator Bialetti
Percolator Bialetti

Leave a Reply

Required fields are marked*