Het pompsysteem

De waterpomp van je espressomachine is een belangrijk onderdeel van je koffieapparaat. De waterpomp pompt het water vanuit het waterreservoir richting boiler en vanuit daar weer richting de zetgroep. Bij veel volautomaten met een thermoblock gaat het water direct langs het thermoblock, wordt daar verwarmd en vervolgens richting zetgroep gepompt en komt dan in je koffie kopje terecht.

Vibratie pomp

Bij volautomaten wordt er veelal gebruik gemaakt van een vibratiepomp. Deze waterpomp kan wat lawaai maken. Let bij de aanschaf van je espressomachine erop hoeveel geluid je waterpomp maakt. Dit kan merk en type soms behoorlijk veel verschil geven. Je wilt natuurlijk niet dat de  buren wakker worden als jij je kopje koffie aan het zetten bent.

De vibratiepomp pompt met een korte slag het water in schokbewegingen voorwaarts. Het voordeel van deze pomp is dat deze gedurende een korte tijd zonder water kan. Dit komt nogal eens voor als het waterreservoir leeg is of net gevuld is met nieuw water.

Vibratiepomp espresso

Rotatiepomp

De wat duurdere halfautomaten maken geen gebruik van een vibratiepomp maar veelal van een rotatiepomp. Er is dan ook de mogelijkheid om je espresso machine aan een vaste waterleiding aan te sluiten. Met behulp van een filter heb je zodoende altijd toevoer van gefilterd water. Dit kan ook voor thuis erg handig zijn en voorkomt dat je het waterreservoir steeds opnieuw moet bijvullen.

Het voordeel van deze pomp is dat deze een stuk stiller is dan een vibratiepomp.

Let bij de aanschaf van je espressomachine dus goed op voor welke pomp je kiest. Denk ook een aantal stapjes voorruit. Wellicht ben je van plan om je keuken te renoveren. Zorg er dan in ieder geval voor dat er ook een wateraansluiting is voor je espressomachine. Misschien gebruik je hem niet direct voor je espressomachine, maar dan ligt de aansluiting er wel vast.

Rotation pump