Koffie en water

In de koffiescene zelf wordt water steeds belangrijker. Dat is ook niet zo gek als het grootste gedeelte, meer dan 98%,  van je kopje koffie uit water bestaat. Maar wat is nu de het juiste water voor koffie. Het antwoord op deze vraag is niet gemakkelijk. Dit hangt van veel factoren af zoals je hieronder zult zien. Degene die thuis koffie maakt gebruikt het water dat voorhanden is, meestal uit de kraan dus. Toch kan het interessant zijn om eens een andere samenstelling van water te gebruiken.

In Nederlanden zijn grofweg de volgende soorten water verkrijgbaar:

  • Kraanwater / leidingwater
  • Bronwater (direct uit de bron)
  • Mineraalwater (sterk mineraal-houdend)
  • Flessenwater” (drinkwater in fles)

Kraanwater

Wist je trouwens dat kraanwater in Nederland uit meer dan 20 verschillende bronnen worden gepompt. Uit deze bronnen wordt ook gewoon bronwater gepompt. Bronwater is dus eigenlijk hetzelfde als kraanwater alleen dan veel minder gezuiverd.

Bronwater

Bronwater moet wel aan dezelfde kwaliteitseisen voldoen als het kraanwater. Daarom mag deze wel vervoerd worden.

Mineraalwater

Mineraalwater mag niet vervoerd worden en moet direct bij de bron gebotteld worden. Het mag ook nauwelijks gezuiverd worden.

Flessenwater

Flessenwater is niets anders dan drinkwater in de fles. Het wordt vaak gebruikt als drinkwater uit de leiding niet van een goede kwaliteit is. Ook wordt het gebruikt als lifestyle item. Water uit de kraan is nou eenmaal niet zo sexy als water verpakt in een mooie design fles.

Toch zijn er grote verschillen in smaak tussen beide te ontdekken. Er is ook veel discussie gaande over wat nu gezonder is, water uit de kraan of flessenwater. Daar zullen wij ons niet in mengen, ons gaat het vooral om de smaak bij het maken van koffie.

Specialty Coffee

De SCAE (Specialy Coffee Association of Europe) heeft richtlijnen uitgevaardigd waarin het water moet voldoen wil deze als Specialty Coffee aangemerkt worden.

Kleur

Helder en zuiver

TDS (Total Dissolved Solids)

Dit is de hoeveelstoffen die zijn opgelost in water. Deze moet idealiter tussen 125-175 ppm liggen.

Hardheid

Moet idealiter tussen 3.5 – 5 korrels of 60-85 ppm liggen. Water wat als hard bestempeld veroorzaakt veel kalk in apparaten.

Chloor

Mag niet in het water voorkomen.

Natrium

Moet onmerkbaar zijn voor de smaak maar moet kleiner of gelijk zijn aan 10mg/L.

Zwavelverbindingen

Moet onmerkbaar zijn voor de smaak van water.

Ph-waarde

Dit is ook wel de zuurgraad. Moet tussen de 7 en 8 liggen, waarbij 7 neutraal is.

Alkaliniteit

Dit is het vermogen van een oplossing om zuren te neutraliseren. Moet idealiter rond de 40 ppm zijn.

Zware metalen

Tja die willen we liever niet in het water hebben.

 

Ja ok en hoe nu verder…… wat is het juiste water voor koffie?

Dat zijn best wel veel verschillende factoren die de smaak en kwaliteit van het water bepalen. Je moet het juiste water voor koffie altijd in samenhang zien met het koffiesysteem en de soort bonen die je gebruikt. De ene koffieboon heeft meer zoete tonen en de ander bijvoorbeeld een zuurtje welke de overhand heeft. Het gebruik van de juiste watersoort kan dan helpen je koffie te versterken of iets af te zwakken. Ook maakt het uit of je espresso maakt of een filterkoffie. Natuurlijk zijn ook je eigen barista skills van invloed op de smaak van je koffie. Zoals je nu inmiddels weet hangt het van heel veel factoren af of jij een kopje koffie als lekker beschouwt of dat je deze liever in de plantenbak deponeert. Zo is het ook met water. Probeer gewoon verschillende soorten en merken uit en kijk wat voor jou het beste werkt.

In een van onze toekomstige blogs zullen wij een uitgebreide test doen met verschillende soorten water en zullen we je natuurlijk laten weten welke volgens ons het lekkerste is om koffie mee te bereidden.

Water en kalk

Iedereen kent de kalk die achterblijft in bijvoorbeeld waterketels of koffieapparaten. Koffieapparaten moeten bijvoorbeeld regelmatig ontkalkt worden voor een juiste werking. Bij volautomatische koffiemachines volstaan vaak de ontkalkingstabletten. Bij halfautomaten is dit wat ingewikkelder. Deze moeten vaak professioneel gereinigd worden en regelmatig geserviced worden. Wat wel helpt is het gebruik van bijvoorbeeld waterfilters. Zelf gebruik ik een waterkan van Brita met ingebouwd filter. Het gefilterd water gebruik ik dan in mijn espressomachine.

juiste water voor koffie