Koffiemolens

De bonenmaler of koffiemolen vinden wij het belangrijkste onderdeel van je koffiesetup als je een beetje serieus met koffie wilt omgaan. Op veel websites wordt het belang van koffiemolens erkend en benadrukt. Wij willen wel een stapje verder gaan. Het is het belangrijkste wat er is! Waarom? De maalgraad en gelijkmatigheid van je koffiemaalsel is het belangrijkste bij het koffiezetten. Sommige beweren dat dit alleen noodzakelijk is als je espresso drinkt (vereist een fijne maling) maar wij vinden dat ook bij andere koffiesoorten controle over je koffiemaalsel erg belangrijk is. Een verschil in twee seconde doorlooptijd kan al een aanzienlijk verschil in smaak geven. Tevens wil je consistentie na het afstellen van je molen. Elke bakje moet resulteren in dezelfde doorlooptijd en dus dezelfde koffiesmaak. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een koffiemolen? Leuke koffiemolens om mee te beginnen zijn die van Baratza bijvoorbeeld.

Handmatige of elektrische koffiemolen

Handmolens zijn vooral handig voor gebruik buitenshuis. Ze passen gemakkelijk in een tas of koffer en dus super gemakkelijk voor bijvoorbeeld op een camping of op vakantie. Wij adviseren ze niet als eerste of enige molen. Het malen van koffie met een handmolen kost best wel wat kracht en je bent er even mee bezig. Verder malen de meeste niet consistent genoeg. Dat betekent dat er in het maalsel fijne en grovere stukken voorkomen. De weerstand die het water ondervind is bij de grovere delen minder waardoor hier het water eerder doorloopt. Dit heet ook wel channeling (kanaaltjes in je koffie).

Elektrische molens zijn handig door de snelheid waarmee je de bonen kunt vermalen en het kost uiteraard ook geen enkele moeite. Deze molens zijn over het algemeen ook makkelijker en sneller in te stellen. Je zult merken dat je de maalgraad regelmatig moet afstellen. De volgende dag kan de doorlooptijd van je koffie zomaar een paar seconden schelen. Dit komt onder andere door de temperatuur en luchtvochtigheid. Handmolens moet je meestal met een draaischijf stellen van grof naar fijn. Daardoor is het moeilijk te onthouden welke stand nu goed werkte met bepaalde koffiebonen. Vooral als je bijvoorbeeld espresso en filter koffie door elkaar drinkt is dit een kleine nachtmerrie.

koffiemolen

Instelbaarheid van de koffiemolen

Elke koffiesysteem vereist een specifieke maalgraad. Zo moet je voor espresso een fijne maling gebruiken, voor Turkse koffie zelfs een maling dat de vorm van poeder heeft maar voor een cafetiere bijvoorbeeld weer een grove maling. Daarnaast speelt ook het specifieke koffiesetsysteem of bijvoorbeeld het merk van het apparaat een rol in de soort maling. Natuurlijk speelt ook de soort koffieboon en de wijze van roosteren een belangrijke rol. En misschien nog wel het allerbelangrijkste: wat vind je zelf nou het lekkerste om te drinken. Want over smaak valt niet te twisten!

Er spelen dus zoveel factoren een rol in het verkrijgen of beter gezegd het bereiken van een juiste maling. Het is dan ook niet gek dat er tegenwoordig erg veel van een koffiemolen vereist wordt. Je wilt de koffiemolen dan ook zo instellen dat het koffiemaalsel de ideale basis is voor een lekker bakje koffie.

Veel koffiemolens hebben een aantal standen waarop je kunt malen. Dit gaat van fijn tot grof met veel tussenliggende standen. Je zal zeggen dan moet het ideale bakkie wel dichtbij zijn. Helaas willen de echte koffie puristen nog meer controle krijgen. Ze willen niet malen op standje 4 of 5, nee ze willen ook malen op 4,1, 4,2,4,3 etc. Dit bereik je dus met zogenaamde traploos instelbare koffiemolens. Als je er zo’n eentje kunt krijgen ga er dan voor. Als het binnen je budget valt zoek er dan vooral op.

Maalschrijven

Er zijn verschillende soorten schrijven. De goedkopere varianten hebben messen. Deze hakken als het ware de koffiebonen in stukken. Dit geeft niet zo’n verfijnd resultaat.

Het liefst kies je voor maalschrijven. Die zijn ofwel van metaal of van keramiek.

Metalen schrijven

De metalen maalschrijven hebben het voordeel dat ze relatief goedkoop zijn. Wel geven ze wat warmte af wat de koffiesmaak uiteindelijk kan beïnvloeden. Voor een beginner is dit niet of nauwelijks waarneembaar maar de echte koffieliefhebber gaat liever voor keramische schrijven.

Kermamische schrijven

De keramische schrijven zijn relatief duur, maar zijn wel hitte bestendig. Deze geven dus geen negatieve smaak aan de koffie doordat de koffie opwarmt. De hitte wordt overigens veroorzaakt door de motor. Het liefste kies je dus voor een krachtige motor die het voordeel heeft dat deze langzaam maar consistent maalt. Deze geeft daardoor relatief weinig warmte af.

Vorm van de maalschrijven

Er bestaat al wat langer discussie over de vorm die de schrijven moet hebben voor het beste resultaat. De meeste zweren bij konische schrijven maar andere kiezen liever platte schrijven. Konische schrijven zouden relatief minder warmte afgeven dan platte schrijven. Platte schrijven zouden wel meer consistent malen dan de konische variant.

Kies dus niet liever voor platte schrijven van metaal in je koffiemolen.

Laat je niet verleiden tot goedkopere machines

Heb je eindelijk die super mooie espressomachine gekocht en meer dan een half maandsalaris uitgegeven ben je ook nog verplicht een dure koffiemolen aan te schaffen. Want duur zijn ze helaas wel. Veel mensen kiezen er (helaas) voor om toch maar te gaan voor die dure espressomachine en te kiezen voor een goedkopere koffiemolen. Doet jezelf een plezier en doe het niet!!! Koop liever eerst een goede koffiemolen en bijvoorbeeld een mokapot en een Chemex. Je kan dan volop experimenteren met zowel een espressovariant en slowcoffee. Deze zijn ook vele malen goedkoper in aanschaf dan een espressomachine. Als je het na een tijdje nog steeds leuk vindt dan kan je altijd nog die mooie espressomachine kopen.

Wat ook een goede weg kan zijn is om te kiezen voor een tweedehands koffiemolen op bijvoorbeeld marktplaats. Er zijn regelmatige mooie exemplaren te koop. Kies dan wel als het kan voor een professionele koffiemolen. Deze hebben een ongekend maalresultaat. Je kan daarnaast kiezen om wel die mooie nieuwe espressomachine aan te schaffen. Er zijn overigens ook mooie tweedehands espressomachines te koop. Koop er dan wel een bij een winkel die espresso machines. De machines zijn dan veelal goed onderhouden en hebben een service beurt gehad.

Dus……… goedkope koffiemolens….begin er niet aan. Een goede espresso maken is vrijwel onmogelijk en ook bij andere koffiesystemen geldt dat de kwaliteit van je koffie echt beter is met een duurdere koffiemolen.