Koffiepads / koffiecups

koffiepads

De bekendste in Nederland zijn Nespresso en natuurlijk de Senseo. Ze werken met koffiecups  of koffiepads welke in het koffiezetapparaat geplaatst moeten en waar dan met behulp van een pomp water doorheen wordt geperst. Het is een snelle manier van koffiezetten zonder gedoe. De cupjes en pads zijn voorverpakt met koffie. Geen koffieresten op je aanrecht dus. Sommige piston halfautomaten zijn geschikt voor voor het gebruik met ESE servings. Dit zijn kant en klare pads die in een filterdrager geplaatst kunnen worden. De koffie is dus precies met een juiste hoeveelheid koffie gevuld.

Voor wie zijn koffiepads geschikt?

Vergis je niet. De Senseo bijvoorbeeld is het meest verkochte koffiezetapparaat in Nederland. Ten tijde van de introductie was het een ongekende hit. De koffiepads waren nieuw in Nederland en gemakkelijk in gebruik. Snel en gemakkelijk zonder rommel je koffie maken en bovendien redelijk goedkoop in de aanschaf. Veel supermarkten verkopen tegenwoordig koffiepads van eigen fabricaat.

Wat kun je ermee?

Philips met zijn Senseo en Nespresso met de koffiecups beheren het vak van de verleiding natuurlijk als geen ander. Het is eigenlijk best raar als je erover nadenkt. We weten inmiddels dat voorverpakte en reeds gemalen koffie snel aan kwaliteit verliest. Een echte barista of koffieliefhebber zie je de koffiepads of koffiecups dus niet snel gebruiken. Toch zijn het echte thuismachines en mensen houden nu eenmaal van gemak en een snel bakkie. Nespresso heeft een veelheid van smaken met handige bewaartorens. Natuurlijk willen ze dat je alle smaken probeert. George Clooney werd van stal gehaald want die straalt natuurlijk de kunst van verleiding wel!

koffiecups

Als je het puur technisch bekijkt dan kun je met deze apparaten geen espresso maken. De druk van de pomp is bijvoorbeeld te laag en de maalgraad van de koffie is voor je bepaald aangezien het voorverpakte koffievarianten betreft. Met deze apparaten is het niet mogelijk om controle over de watertemperatuur te krijgen. Eigenlijk hebben deze apparaten een eigen koffiesoort ontwikkelt welke voor veel mensen prima is. Dat geldt ook voor de halfautomaten. Voor echte koffieliefhebbers is het zowat hetzelfde als vloeken in de kerk. Het is dus ook niet met elkaar te vergelijken. Het zijn twee verschillende dingen. De koffiemarkt van koffiepads en koffiecups is echter zo omvangrijk dat het simpelweg negeren ook niet op zijn plaat is.