Koffiezetapparaten

Back in the old days wat het allemaal vrij simpel. Op elk aanrechtblad stond een koffiezetapparaat waar je water in moest doen, een snelfilter en een paar scheppen koffie uit een pak en klaar is Kees. Misschien nog wat melk opwarmen op het gasfornuis en klaar. Tegenwoordig zijn er veel meer koffiezetapparaten op de markt die allemaal op een verschillende manier koffie maken en dus ook anders smaken.

Onder bovenstaand menu vindt je een selectie van de meest voorkomende  koffiezetapparaten. We geven een toelichting op deze koffiezetapparaten en geven aan voor wie ze geschikt zijn, wat je er mee kunt, waar je op moet letten, de snelheid waarmee je een kop koffie kunt zetten en natuurlijk wat deze kost om aan te schaffen.

Op deze pagina vind je een selectie van allerlei koffiezetapparaten!

koffiezetapparaten
koffiezetapparaten

Hoewel de koffiezetapparaten onderling verschillen hebben ze twee dingen in ieder geval gemeen, want zonder water en koffiebonen, geen koffie.

Wat voor water wordt gebruikt in koffiezetapparaten?

Een kop koffie bestaat voor het grootste gedeelte uit water. Het water moet van een bepaalde kwaliteit en temperatuur zijn. Bij een kopje espresso moet deze met een bepaalde druk door de koffie geperst worden. Dit betekent dat het water verwarmd moet worden. Bij espresso wordt het water middels een pomp met ongeveer 8 bar rondgepompt.

Als water zo belangrijk is dan zou je verwachtte dat hier de meeste aandacht aan wordt besteed door de gemiddelde koffiedrinker. Helaas is dit niet zo. Men gebruikt het water wat voor handen is en daarmee is het wel zo’n beetje gedaan met de aandacht hiervoor.

Gerbuik altijd vers gemalen koffie in jouw koffiezetapparaat!

Naast water is koffie uiteraard het andere belangrijke bestanddeel van koffie. Koffie is overal te verkrijgen. De wat serieuzere koffiedrinker kiest er vaak voor om de koffie vers gemalen van een branderij of koffiewinkel te kopen. Waar je je koffie ook koopt probeer wel altijd koffie in de vorm van bonen te kopen. Gemalen koffie verliest namelijk al heel snel aan kwaliteit.

Koffie in de vorm van bonen maal je het liefst zelf met je eigen machine. De maalgraad en consistentie van de gemalen koffie is namelijk cruciaal voor goede koffie. Het is geen geheim dat een goede koffiemolen eigenlijk net zo belangrijk is als de koffiemachine zelf. In ieder geval dient het aanbeveling om een losse bonen maler te kopen. Wij durven zelf te stellen dat het beter is om eerst een goede (lees wat duurdere) bonen maler te kopen en te beginnen met bijvoorbeeld een wat goedkopere mokapot, cafetiere of Aeropress. Als na een tijdje de koffie hobby nog steeds zo leuk is als in het begin dan kan je wellicht altijd nog die super fancy mooie koffiemachine kopen. De bonen maler heb je dan in ieder geval.