Percolator

Percolator

Het koffiepotje of ook wel percolator genoemd is bij elk Italiaan wel thuis op het aanrecht te vinden. De percolator zet een stevig bakkie koffie. Het is een gemakkelijke manier van koffiezetten. De gemalen koffie wordt in een filter geplaatst waarna het keteltje wordt gevuld met water tot aan het ventiel. Door de druk wordt het water door de koffie gedrukt en druppelt zo door en buis naar boven in het koffiekannetje.

Het is belangrijk om gekookt water te gebruiken dat is afgekoeld. Wanneer je ongekookt water gebruikt dan komt deze nog voor het kookpunt in contact met de koffie. Wanneer je gekookt water gebruikt dan verbrand de koffie en dat geeft een erg nare smaak aan je koffie. Zorg dus dat het water gekookt is en daarna afgekoeld en dan pas in contact komt met het water. De percolator heeft een wat grovere maling dan espresso nodig. Lees meer in mijn blog over de percolator.

Voordeel: handzaam en snel te bereiden en kan op vrijwel alle warmte bronnen gebruikt worden. Let wel even op. Sommige percolators zijn niet geschikt voor bijvoorbeeld gebruik op een inductie warmtebron. Voordat je er één aanschaft kijk dan even of deze geschikt is voor de warmtebron welke jij het meest gaat gebruiken.

nadeel: koffie kan snel verbranden, geschikt voor een paar kopjes Italiaanse koffie (is veel minder dan we hier gewend zijn).

Investeer wel in een percolator Bialetti van een beetje kwaliteit. De reden hiervoor is dat deze dan vaak van aluminium is gemaakt. Aluminium neemt snel de temperatuur over van de hittebron maar zeer zeker ook van bijvoorbeeld koud water.