Professionele koffiemachine

professionele koffiemachine

De koffieliefhebber die meer eisen stelt aan een koffiezetapparaat en ook meer controle wil krijgen over het eindresultaat zoekt al snel zijn heil in een meer professionele koffiemachine. Maar wat is dan precies een professionele koffiemachine? Een snel herkenningspunt is de bonenmaler. Deze nooit geïntegreerd in een professioneel koffiezetapparaat. Je moet dus altijd een aparte bonenmaler hebben. Deze bonenmalers hebben de mogelijkheid om de koffie te malen precies zoals je het wilt of nodig hebt (van zeer grof tot heel fijn en alles wat daartussen valt). Het verschil in smaak door een andere maalgraad is bijzonder groot. Zo groot zelfs dat je koffie niet te drinken is als je niet weet wat je doet (sta je dan met je dure machine).  Veel mensen hebben geen zin in dit gedoe en kopen liever een volautomaat.  Daar is niets mis mee maar de verschillen kunnen bijzonder groot zijn. Let wel! een volautomatische espressomachine maakt nog altijd betere koffie dan een slechte barista met een duur fancy apparaat en bonenmaler. Weet dus waar je aan begint voordat je een espressomachine aanschaft.

Voor wie is een professionele koffiemachine geschikt?

Het klinkt raar maar voor heel veel mensen is een halfautomaat niet een geschikte keuze. Het woord zegt het al. Het doet maar de helft van het werk. Een verjaardag of je buurman komt even een bakkie doen? Ai probleem. Het apparaat heeft zeker een half uur nodig voordat deze is opgewarmd. Je hebt een peperdure machine die je met trots op je verjaardag laat zien maar uiteindelijk besteld iedereen een bakkie zwarte koffie. Oeps even niet aan gedacht.Drie jaar gespaard voor een dure machine maar nu moet ik #%##$$$# ook nog een dure bonen maler kopen. Over duur gesproken. Hij kost bijna evenveel als mijn professionele koffiemachine zelf.

Ok. Maar voor wie is zo’n barista apparaat dan wel geschikt Sander? Tja. Als je geduld en tijd hebt. Als het echt een hobby is die je al een tijdje uitoefent. Als je niet hoeft te besparen op een hele goede bonen maler. Als je genoeg ruimte in je keuken hebt. Kortom als je er even over hebt nagedacht 🙂

Wat kun je ermee?

Als je toch besloten hebt om zo’n horeca koffiemachine te kopen 🙂 Dan kan je wel de meeste prachtige koffie’s maken die er zijn. Over de horeca gesproken. Je zult zien dat je het niveau van veel koffietentjes zult overtreffen. Maar zoals elders op deze site al gezegd. je maakt er wel espresso mee. Een cappuccino of een latte is dus zeker geen probleem. De verscheidenheid aan bonen zorgt er voor dat er nog zeer veel te proeven valt. Je kan gaan experimenteren met latte-art. Daar krijg je de visite wel mee stil. En coffeeapps4home houdt van koffiezetapparaten. Het is werkelijk een juweel in de keuken. De wereld van parameters en doorlooptijden en de barista vaktaal. Het is super interessant allemaal. Misschien laat je nog wel die tattoo zetten!

Belangrijk voordat je een halfautomaat aanschaft

Driewegklep

Een driewegklep zorgt ervoor dat de water die op de koffie blijft staan wordt afgevoerd naar de lekbak ipv in de koffie. Zo krijg je een mooie droge koek in je filterdrager welke zich makkelijk laat uitkloppen.

Blindfilter

Een blindfilter is erg belangrijk voor het onderhoud van je machine. Een blindfilter is een filter dat afgesloten is en dus geen filtergaten heeft. Hierdoor is deze uitstekend geschikt voor het schoonhouden van je brouwgroep.

ESE servings

Dit zijn kant en klare pads welke je in een filterdrager kunt plaatsen. De filterdrager en koffiemachine moeten wel geschikt zijn voor deze pads. Het is wellicht een gemakkelijke manier van koffiezetten maar het mag inmiddels duidelijk zijn dat wij geen fan zijn van voor gemalen koffie. Niet alleen wil je verse koffie gebruiken maar je wilt ook controle hebben over de doorlooptijd van de koffie. Dit bereik je niet met voorgemalen koffie.

Barista tools

Barista tools zijn onlosmakelijk verbonden met (professionele) koffieapparaten. Het maakt het koffiezetten een stuk gemakkelijker. Bovendien zijn ze handig bij het onderhoud van uw machine. De kwaliteit en de prijs van de tools varieert sterk!