Slow Coffee

slow coffee

Slow coffee is helemaal hip en trendy. Dit komt omdat je met slow coffee veel meer smaaknuances kunt extraheren uit je koffie dan met bijvoorbeeld espresso. Het wordt niet met een druk van 8 bar door je koffie gedrukt maar het water druppelt langzaam door de koffie en het filter. Er bestaan veel slow coffee systemen. Gemeen hebben ze wel dat je met behulp van een ketel, heet water over de koffie giet (daarom ook wel Pour Over koffiesystemen genaamd).  De bekendste zijn wel de Hario V60 en Chemex.

Slow coffee heeft een langere brouw tijd dan bijvoorbeeld espresso welke je maakt met (half) automaten. De koffie is dus langer in contact met het water water en het water wordt over de koffie heen gegoten met behulp van bijvoorbeeld een ketel. Deze ketel heeft bij voorkeur een lange hals zodat je optimale controle hebt over de waterdosering en je mooie ronden bewegingen kan maken.

Nadeel: het maken van slow coffee vereist wel geduld. Het is niet zo snel gezet en vereist wel wat voorbereiding en afstemming. Het maken van wat grotere hoeveelheden koffie kan lastig zijn.

Voordeel: er ontstaan de meest prachtige koffies die er meer uitzien als thee en een verrukkelijke smaak hebben. Je kunt het meer vergelijken met het pallet van smaken welke je bij wijn vindt. Een ander voordeel is dat er zeer veel verschillende koffiezetapparaten verkrijgbaar zijn. Voor elk budget is er dus wel een mooi apparaat te krijgen. Je kan er dus niet alleen lekkere koffie mee zetten maar ze staan ook nog eens mooi op je aanrecht!