Turkse koffie

turkse koffie

Turkse koffie wordt gemaakt met behulp van een Ibrik. Hier voeg je allereerst heet water aan toe en eventueel wat suiker. Daarna voeg je de koffie aan het hete water toe. Dit is zeer fijn gemalen koffie in de vorm van poeder. Vervolgens wordt de Ibrik op een laag vuurtje gezet. Roeren kan je na 2 minuten doen. Als het geheel begint te koken haal je het van het vuur. De ontstane foam/crema kan je vast in een koffie kop doen. Hierna zet je de Ibrik voor de tweede keer op het vuur en wacht je totdat deze opnieuw begint te koken. Vervolgens kan je deze verder voorzichtig uitschenken over de foam welke al in het kopje zit.

Voordeel: het is een zeer traditionele manier van koffiezetten en het gevoel van bezig zijn met een echte ambacht is nadrukkelijk aanwezig.

Nadeel: Je moet over een goede koffiemolen beschikken die erg fijn kan malen. Je kan voorverpakte koffie kopen, maar ja …dat verhaal ken je nu wel :-). Wees ook hier voorzichtig met de relatief grote hoeveelheden Cafestol. Meer hierover op de pagina koffie en gezondheid. Bij vrijwel alle manier van koffiezetten wordt de koffiedrap gescheiden van de koffie zelf. Niet bij turkse koffie. Beide komen terecht in je mok.