Volautomatische koffiemachine

volautomatische koffiemachine

Zonder gedoe snel een een lekker kopje koffie maken. Dat kan met een volautomatische koffiemachine. Deze neemt al het werk uit handen. Van het malen van de bonen tot de uiteindelijke kop koffie, alles gaat automatisch. De wat duurdere exemplaren hebben tegenwoordig veel instellingen. Hiermee kan je de hoeveelheid koffie in je kop bepalen, de sterkte van de koffie etc. Er zijn zelfs gebruikersprofielen beschikbaar welke ervoor zorgen dat elke persoon in het gezin zelf zijn geliefde drank kan opslaan en met een druk druk op de knop de drank maken.

Voor wie geschikt

Een volautomaat koffiemachine is met name geschikt voor mensen die snel en zonder poespas koffie willen bereiden.

Wat kun je ermee

Alle koffiedranken worden bereid door middel van water wat met een druk van 8 bar door de koffie wordt geperst. Dit betekent dat je altijd espresso achtige dranken aan het bereiden bent. Een gewone koffie krijg je alleen door meer water door te laten lopen. Het worden dus een soort van Lungo’s. Bovendien heeft de ingebouwde koffiemolen erg weinig instelmogelijkheden waardoor er weinig invloed op het koffiemaalsel uitgevoerd kan worden. Hierdoor zijn er weinig smaaknuances aan te brengen.

Wat zijn handige functies op een volautomatische koffiemachine

Het is handig om wat onderzoek te doen voordat je een volautomatische koffiemachine aanschaft. Wij vinden de volgende zaken handig:

Kopjeswarmer

Het is zonde als de koffie te snel warmte verliest. De kopjes moeten van tevoren dus lekker warm zijn. Het geeft hetzelfde resultaat als voorverwarmde borden op eten. Van de mogelijkheid van het voorverwarmen van kopjes moet je overigens niet al te veel verwachten. Veel budget apparaten hebben wel zo’n functie maar brengen de kopjes nauwelijks op temperatuur. Wat heet water in een kopje geeft ook een uitstekend resultaat.

Koffiedosering

De sterkte van de koffie kan met een volautomatische koffiemachine geregeld worden door aanpassing van de hoeveelheid koffie. Dit resulteert dan in een sterkere koffie. De soort koffie boon welke je gebruikt is hier ook bepalend in. Bij handmatige dosering kan je met een weegschaal zelf bepalen hoeveel koffie je gebruikt. De maalgraad is hier ook erg belangrijk. Met een fijnere maling komt het water langer in contact met de koffie. Dit resulteert in een sterkere koffie. Met een grovere maling wordt de koffie minder sterk.

Waterdosering

De meeste koffieapparaten hebben een functie waarbij de hoeveelheid water die wordt gebruikt ingesteld kan worden. Vaak zijn koffievarianten zoals espresso, ristretto en lungo al ingesteld en wordt de hoeveelheid water hierop aangepast.

Materiaal

De  buitenkant van een apparaat is veelal afgewerkt met kunststof (veel vol automaten) of van RVS. Dit scheelt aanzienlijk in gewicht van het apparaat. Een RVS look ziet er ook nog eens fraai uit. Het materiaal waaruit de het verwarmingselement of boiler is opgebouwd speelt een belangrijke rol in het op temperatuur houden van het water. Zo komt je varianten tegen van brons, messing en koper. Deze zijn erg geschikt om controle te behouden. Ook rvs binnenwerken kom je tegen.

Klep voor gemalen filter

Dit vinden wij zelf een onderschatte functie welke eigenlijk op elke volautomatische koffiemachine aanwezig moet zijn. Het grote voordeel is dat je twee soorten bonen tegelijk kunt gebruiken. De koffiebonen kun je gewoon via de bonenhopper malen. Het klepje zorgt ervoor dat je hierin gemalen koffie kunt plaatsen. Je hebt dan wel een (goede) bonenmaler voor nodig. Heb je een goede bonenmaler dan kun je veel meer controle krijgen over je koffiemaalsel en dus op de kwaliteit van je koffie. Verwacht geen wondere want je bent overgeleverd aan de prestaties van je koffiezetapparaat, maar het is toch een interessante toevoeging.

Melkopschuimen

Cappuccino is wellicht een van de meest populaire koffiedranken. Voor een lekkere cappuccino heb je uiteraard goed opgeschuimde melk nodig. Er zijn veel systemen in omloop. De meeste fabrikanten hebben een eigen fancy naam verzonnen. Je komt varianten tegen met een melkkan waarin je een slangetje moet hangen. Dit wordt opgezogen en vervolgens door de stoom tot melkschuim gemaakt. In andere systemen kom je de stoomkraan tegen met een stoompijp. Hiermee heb je weer meer controle over je melkschuim.

Gebruikers profiel

Over smaak valt niet te twisten. Dat is zeker waar. In een wat duurdere volautomatische koffiemachine vind je de mogelijkheid om je eigen profiel te maken. Dit betekent dus dat je je favorieten drankje kunt kiezen en veelal de hoeveelheid en sterkte van de koffie kunt bepalen. Vooral leuk als je meerdere koffiedrinkers in huis hebt met wisselende voorkeuren.

Snelheid koffie zetten

Een volautomaat blinkt uit in snelheid. De machine is tussen de 10 en 20 seconde warm. Even het waterreservoir vullen, op de gewenste koffie knop drukken en klaar ben je.

Wat kost het

De prijzen liggen behoorlijk uit elkaar. De wat betere vind je vanaf 400 euro tot circa 1500 voor de meeste uitgebreide volautomaat die je kunt vinden. Dit is uiteraard ook afhankelijk van het merk dat je koopt.